Interaktivna knjiga: Kraljična na zrnu graha · Projekti

Projekt – Interaktivna knjiga: Kraljična na zrnu graha

Sva Eva Bolčina, študentka magistrskega študija Logopedija in surdopedagogika in Sabina Zaleznik, študentka magistrskega študija Poučevanje na razredni stopnji. V okviru predmeta IKT v izobraževanju sva s pomočjo programa FlyingCat Builder oblikovali interaktivno knjigo Kraljična na zrnu graha za tablične računalnike.
Ta zgodba predstavlja več kot samo besede in slike. Interaktivna oblika istoimenske pravljice avtorja H. C. Andersena otroku pomaga, da se lažje vživi v zgodbo in vidi svet skozi oči osamljenega kraljeviča. Omogoča aktivno sodelovanje, manipulacijo z elementi ter nepozabno zvočno in vizualno izkušnjo z namenom boljšega razumevanja ter uživanja v pravljici. Pravljica je podprta s slovenskim znakovnim jezikom in tako prilagojena tudi za gluhe otroke.
Priporočeno je, da otrok interaktivno knjigo spozna ob nadzoru odrasle osebe. Interaktivna knjiga dobro služi kot podpora pomnjenju in razumevanju vsebine. Zato priporočava, da otrok zgodbo najprej spozna tako, da mu jo prebere odrasla oseba, nato pa uporabite interaktivno knjigo.
Pred začetkom je otroka potrebno seznaniti s pravilnim rokovanjem tabličnega računalnika. Povejte mu, da se s puščicami pomika naprej, po končanem pripovedovanju in kretanju pa se nekje na zaslonu lahko pojavi tudi znak N, kjer bo napisano navodilo za zabavno nalogo. Otroku svetujte, naj posluša in pogleda videoposnetek do konca, da naloge ne bo po pomoti zgrešil.
Na straneh, kjer mora otrok pihati v zaslon, da opravi določene naloge, je pomembna tišina, sicer se bodo dejanja sprožila zaradi nastalega hrupa.
Otrok sam s pomočjo puščic napreduje v lastnem tempu. Odrasla oseba zraven izvaja nadzor in omogoča odgovore na dodatna vprašanja otroka ter ga spodbuja. V primeru, da otrok še ne zna brati, mu odrasla oseba prebere navodila.
Po končani aktivnosti se o knjigi z otrokom pogovarjajte. Za podoživljanje lahko otrok nariše, kako po njegovem mnenju izgleda prava kraljična ali njegov najljubši lik/dogodek v knjigi.

 

Dodano 4.4.2016: Na spodnjih povezavah si lahko naložite in natisnete pobarvanki in labirint na temo Kraljična na zrnu graha!

Pobarvanka-kraljična
Pobarvanka-kraljevič
Labirint

Za podporo se zahvaljujeva Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije ter Centru za razvoj slovenskega znakovnega jezika.
Aplikacija je  dostopna v GooglePlay Store za sisteme Android: Kraljična na zrnu graha in AppStore za sisteme Android: Kraljična na zrnu graha
Več informacij o interaktivni knjigi Kraljična na zrnu graha lahko najdete na Facebooku: https://www.facebook.com/kraljicna.na.zrnu.graha/, kamor lahko naslovite tudi kakršna koli vprašanja, komentarje in predloge zaizboljšanje aplikacije.
Prijetno uporabo interaktivne knjige vam želiva,
Eva Bolčina in Sabina Zaleznik
Advertisements

One thought on “Projekt – Interaktivna knjiga: Kraljična na zrnu graha

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s